Basisschoolleerlingen vieren groots Keti Koti Junior in Amsterdam

Op 28 juni, tijdens de afsluiting van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, presenteert het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) de Keti Koti Junior viering in Amsterdam. Keti Koti Junior is een interactief programma waarbij dit jaar ruim 550 Amsterdamse basisschoolleerlingen het Nederlands slavernijverleden herdenken en de afschaffing ervan vieren. Het evenement belooft een groots spektakel te worden met diverse muzikale acts zoals Untold, Black Harmony, Prisiri Fu Wi Afo en Wayamu. Daarnaast zal ook dit jaar het Keti Koti Journaal en een spannende quiz onderdeel zijn van het programma. Dat meldt NINsee.

De Keti Koti Junior viering is het hoogtepunt van een reeks educatieve en kunstvormende lessen over het slavernijverleden van Nederland, die de leerlingen in de afgelopen maanden hebben gevolgd. Het thema van dit jaar is 'creatief verzet'.

Ongemakkelijk onderwerp om te behandelen 

Het slavernijverleden blijft voor sommige leraren een ongemakkelijk onderwerp om te behandelen, waardoor het niet altijd de nodige aandacht krijgt. Keti Koti Junior vult dit hiaat op door een lessenreeks aan te bieden die niet alleen feitelijke kennis behandelt, maar ook de dialoog stimuleert. Tijdens de kunstlessen, georganiseerd door Rode Loper en Noordje, wordt creativiteit ingezet om deze kennis en de emoties die bij zo’n pijnlijk onderwerp kunnen opspelen, te verwerken. Leerlingen schrijven gedichten, maken portretten en creëren moderne abstracte kunst. Kunstenaars en kunstdocenten brengen de onderbelichte slavernijgeschiedenis zo dichter bij de belevingswereld van de leerlingen.

De Keti Koti Junior Show vindt dit jaar plaats in de Lichthal van het Wereldmuseum. De tijden zijn als volgt: Oost van 10.00 uur tot 11.45 uur en Noord van 12.30 uur tot 14.15 uur. De presentatie is in handen van Sosha Duysker.

Door: Nationale Onderwijsgids