Studenteninterview Halsema op stadhuis Amsterdam verstoord door betogers

Een interview over de recente protesten op de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat studenten donderdagmiddag houden met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, is kort verstoord geweest door pro-Palestijnse betogers. Het gesprek was een kwartiertje bezig toen een klein groepje "Free Palestine" begon te roepen. Daarna verlieten ze de zaal en werd het interview hervat.

Vanaf het begin van het interview stonden de betogers met hun rug naar de burgemeester toe. Nadat ze klaar waren met hun actie en de zaal uitliepen, probeerde Halsema het gesprek aan te gaan. "Mag ik jullie vragen om te blijven? Want dit heet Room for Discussion, en het is wel jammer dat jullie geen discussie willen", zo reageerde ze.

Kort daarna moest het interview weer stoppen, omdat het brandalarm afging. Even leek het erop dat de zaal ontruimd moest worden, maar toen het loos alarm bleek ging het gesprek door.

Verplaatst vanwege de veiligheid 

Het gesprek, georganiseerd door het interviewplatform van de universiteit Room for Discussion, werd woensdag om veiligheidsredenen verplaatst van de UvA naar het stadhuis. Er waren signalen dat het gesprek met studenten gekaapt zou kunnen worden en dat leidde tot een negatief advies van politie en OM, zo meldde Halsema.

Pro-Palestijnse demonstranten 

De UvA werd de afgelopen tijd meerdere keren bezet door pro-Palestijnse demonstranten, die willen dat universiteiten de banden met Israëlische instituten verbreken. Universiteitsgebouwen werden vernield en de ME moest ingrijpen. Daarbij raakten meerdere agenten gewond, een van hen kreeg ammoniak in zijn ogen. De demonstranten zijn tegelijkertijd kritisch op het geweld dat de politie tegen hen gebruikte.

Over het inzetten van de politie zei Halsema dat ze dat "met buikpijn" doet. "Ik vond het onvermijdelijk, en ik vond het noodzakelijk. Maar dat wil niet zeggen dat alles even goed is gegaan." Ze benadrukte dat het politiegeweld goed onderzocht moet worden. "En daarom zit ik hier ook. En daarom wordt het ook geëvalueerd."

'Hou elkaar heel' 

De burgemeester sloot het interview af met een oproep aan studenten om elkaar heel te houden. "Ik had een probleem met vernielingen, bezettingen. Maar ik ben er eigenlijk heel ontroerd door dat zoveel jonge mensen op dit moment zich engageren met internationale politiek, en daar opvattingen over hebben, en daar boos over zijn. Mijn enige verzoek daarbij is: concentreer je op de machthebbers. En val niet elkaar aan. Hou elkaar heel daarbij, en val de macht aan."

Door: ANP