Waar vind je de goedkoopste en de duurste studentenkamers?

Studentenkamers worden weer een stuk duurder. Verhuurplatform Kamernet heeft hier een onderzoek naar gedaan. Een studentenkamer werd in het afgelopen jaar 5 procent duurder. Voor iedere kamer die aangeboden wordt via Kamernet stonden ruim 20 kamerzoekers in de rij. Dat meldt Metro.

CEO van Kamernet, Djordy Seelmann, geeft aan dat de kloof tussen vraag en aanbod in Nederland groter wordt. Dat zorgt weer voor stijgende huurprijzen.

Redelijke prijs in Wageningen 

Wil jij een studentenkamer voor een redelijke prijs? Wageningen is dan het meest geschikt. Voor een studentenkamer in die plaats betaal je gemiddeld 376 euro per maand. Enschede staat op plek twee, daar betaal je 381 euro per maand voor een studentenkamer.

Studentenkamer in Amsterdam 

Voor een kamer in Amsterdam moet je flink sparen. Een studentenkamer kost in onze hoofdstad gemiddeld 951 euro in het eerste kwartaal van 2024. Utrecht staat op de tweede plaats, daar betaal je 800 euro per maand. Haarlem vinden we uiteindelijk op plek 4, na Den Haag, Qua prijs schelen de twee steden niet veel. In Haarlem betaal je 741 euro voor een kamer en in Den Haag is dat 745 euro.

In Haarlem betaal je qua vierkante meters wel het meeste geld. Voor een vierkante meter woonruimte betaal je namelijk 51 euro. In studentenstad Wageningen is dat 20 euro per vierkante meter.

Basisbeurs 

Studenten ontvangen sinds dit collegejaar weer een basisbeurs. In de meeste studentensteden is die beurs niet genoeg om de huur van een studentenkamer te betalen. Uitwonende studenten ontvangen sinds dit studiejaar 439,20 euro per maand. Dat is inclusief tijdelijke verhoging van 164,30 euro, maar die verdwijnt volgend jaar weer.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk