Normal_energiedrank_energydrink_frisdrank

De wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen een suikertaks op dranken die veel suiker bevatten. Kinderen krijgen steeds meer van deze suikerrijke dranken binnen en dit leidt tot gezondheidsproblemen, een slecht gebit en overgewicht. Initiatieven van scholen zelf komen nog niet goed van de grond. Dit meldt NRC.

De gemeentelijke aanpak van grote steden om te zorgen voor een daling van overgewicht stagneert. “Alles wat we konden doen – leefstijlondersteuning, kookles, gezonde kantines – hebben we al gedaan. Nu stagneert het”, zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (D66). 
 

Goede voorbeeld

Een aantal scholen wilde een goed voorbeeld zijn en was van plan om suikerrijke dranken in de ban te doen. Echter is daar nog niet veel van terecht gekomen in de praktijk. Als het al wel is gelukt, is er vaak wel een supermarkt in de omgeving van de school waar de scholieren alsnog frisdrank kunnen kopen. Naast frisdrank bevatten onder andere chocolademelk, vruchtensap en yoghurtdranken ook veel suikers.
 
De wethouders van de drie steden willen een suikertaks invoeren waardoor deze ongezonde dranken veel duurden worden en daarom minder aantrekkelijk zijn. Met de extra opbrengsten van deze suikertaks kan geïnvesteerd worden in het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord streeft er naar om alle inwoners van Nederland gezonder te maken door onder andere roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en gebrek aan beweging te verminderen. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat als de prijs van frisdrank met 20 procent stijgt, de consumptie daarvan met 20 procent daalt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids