Normal_winnaartechniektrofee2018sbodereisvanbrandaan

Speciaal basisonderwijsschool De Reis van Brandaan uit Eindhoven en basisschool ’t Palet uit Den Haag zijn uitgeroepen tot winnaars van respectievelijk de TechniekTrofee en de Inspiratieprijs 2018. Zij ontvingen vanavond uit handen van juryvoorzitter Diederik Jekel en Alida Oppers, directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs bij het ministerie van onderwijs, ieder een geldprijs van 2.500 euro. Dit meldt TechniekTalent.nu. 

Juryvoorzitter en wetenschapsjournalist Diederik Jekel is enthousiast over de twee winnaars: “Beide scholen laten een heel eigen geluid horen. Mooi om te zien hoe ze hun W&T-aanpak aansluiten op hun eigen visie en op hun leerlingen en leerkrachten. Daar komt bij dat ze dit met heel veel trots en enthousiasme uitdragen. Twee zeer terechte winnaars.”
 
Op speciaal basisonderwijsschool De Reis van Brandaan in Eindhoven doet iedereen mee met Wetenschap & Techniek. Vanuit een doordachte en planmatige aanpak ondersteunt de W&T-coördinator met een ‘talentgroep’ van leerkrachten het complete schoolteam. Hierdoor krijgen alle leerlingen op deze school W&T-onderwijs dat aansluit op hun niveau en interesses. De jury: “Van stoepkrijt maken door de jongste kinderen, via boten laten drijven en coderen in de middenbouw tot bruggen bouwen en filosoferen over de omvang van de ruimte in de bovenbouw. Een voorbeeldige school!”
 
Basisschool ’t Palet in Den Haag werd uitgeroepen tot de winnaar van het meest inspirerende idee voor Wetenschap & Techniek op de basisschool. ’t Palet, gelegen in de multiculturele Haagse Schilderswijk, wil de muren van het klaslokaal doorbreken. Om zo het leren niet te beperken tot klassikale lessen, maar dit uitbreiden naar een open leeromgeving waar leerlingen levensechte ervaringen opdoen. Gedurende 3 tot 6 weken staat een thema centraal, waarvoor kinderen hun eigen ideeën mogen indienen. Binnen het thema krijgen leerlingen workshops aangeboden waarop ze kunnen intekenen. De jury: “ ’t Palet vergroot hiermee de betrokkenheid van leerlingen bij hun eigen leerproces.”
 
Dit jaar werd de 5e editie van de TechniekTrofee georganiseerd, een jaarlijks terugkerend initiatief van TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Wetenschap- en techniekonderwijs houdt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen springlevend en doet een sterk beroep op de vaardigheden waar deze tijd van razendsnelle (technologische) vooruitgang om vraagt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids