Normal_techniek-450012

Werken in de technische branche. Hoe ziet dat eruit? Aan welke functies en werkzaamheden moet je denken? Wat kun je ervan verwachten? Steeds meer technische bedrijven kiezen ervoor met een gastles leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met hun vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Siemens, Merford, Scania, Royal Van Lent Shipyard, Fokker en Tata Steel. Dus: scholen, vraag een gratis gastles aan en verrijk de wereld van je leerlingen! Dit meldt TechniekTalent.nu.

FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, deed onlangs een oproep aan haar leden om een gastles te doneren aan scholen. Hieraan gaven verschillende bedrijven enthousiast gehoor. Klaar om als gastdocent hun liefde voor het vak te delen met scholen. 

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal

Ineke Dezentjé, voorzitter van FME: “Onze aangesloten bedrijven zijn enorm enthousiast om leerlingen te vertellen over de werkpraktijk. Hiermee bieden ze leerlingen in het voortgezet onderwijs de kans om meer te leren over technologische ontwikkelingen en delen ze hun ervaringen uit de praktijk. Met een gastles krijgen leerlingen inzicht in toekomstige stage- of carrièremogelijkheden. We hebben de jongeren keihard nodig om al die mooie banen die er nu en in de toekomst zijn in te vullen. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is daarbij cruciaal.”

Gastlessen helpen bij het keuzeproces van leerlingen

Een school die goede ervaringen heeft met gastlessen is vmbo scholengemeenschap Thamen uit Uithoorn. Via een gastles kregen de leerlingen een unieke kijk op het werken bij Burgers Carrosserie, een van de grootste carrosseriebouwers van Nederland.

Manon van Scheppingen, docent science en LOB-coördinator bij Thamen: “Onze leerlingen moeten al vroeg kiezen. Bedrijfsbezoeken en gastlessen helpen bij dat keuzeproces, daar maken we écht werk van. Het geeft leerlingen een concreet beeld van alle beroepen die ze live voorbij zien komen of waarover een gastdocent hen vertelt. We geven de kennismaking met de bedrijfspraktijk een kop en een staart: twee weken voor het bedrijfsbezoek is Burgers Carrosserie al op school geweest voor een gastles. De leerlingen evalueren beide activiteiten – voor maximaal effect. Zo krijgen leerlingen een goed beeld van techniek en ook van zichzelf. Ze ervaren wat ze leuk vinden, en ook wat ze níet leuk vinden.”

Wil jij ook een gastles in de klas? Ga naar www.gastlessenzogeregeld.nu. Hier vind je een overzicht van alle deelnemende bedrijven die graag een gastles geven bij jou op school. Een match is zó gemaakt.

(Dit artikel wordt aangeboden door TechniekTalent.nu)