Cyberaanval legt ROC Mondriaan in Den Haag plat

Onderwijsinstelling ROC Mondriaan in Den Haag is slachtoffer geworden van een grote cyberaanval. Medewerkers en studenten kunnen geen gebruik maken van computerbestanden en applicaties. De organisatie bevestigt dit na een bericht van de regionale zender Omroep West. Het is niet duidelijk of het om een aanval met gijzelsoftware gaat.

De hack is afgelopen weekeind uitgevoerd en kwam maandag aan het licht. Regio Midden, waar Den Haag onder valt, heeft nu nog vakantie. Het nieuwe schooljaar begint volgende week.

Komende dagen meer duidelijk

ROC Mondriaan doet aangifte bij de politie en heeft de aanval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Forensisch onderzoek moet duidelijk maken hoe groot de schade is. In een verklaring zegt bestuurslid Harry de Bruijn: "Het liefste zouden we nu meer vertellen, maar de komende uren en dagen moet eerst het onderzoek opheldering geven. We zetten alles op alles zodat het onderwijs vanaf volgende week kan starten."

26 vestigingen getroffen

ROC Mondriaan heeft 26 vestigingen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. De mbo-groep telt meer dan 20.000 studenten en meer dan 2100 medewerkers bij de ongeveer 240 opleidingen.

Door: ANP