Studenten van ROC Mondriaan bouwen mee aan Ecoplant voor Cardia

Op vrijdagochtend 16 juni wordt bij MC Cardia Landscheiding in Mariahoeve een zogeheten Ecoplant onthuld. Een Ecoplant is een met de zon meedraaiende ‘energiefabriek’ in de openbare ruimte die mensen gebruiken om bijvoorbeeld hun mobiele telefoon of elektrische fiets op te laden. Vmbo’ers van het Haagse Roemer Visscher College en het Delftse Delfland College werkten samen met mbo’ers van Bouw en Infra en Metaal-, installatie- en elektrotechniek van ROC Mondriaan het afgelopen jaar aan de Ecoplant in het Mondriaan Techniek Innovatiehuis. Dat meldt het ROC Mondriaan.

Eric Zegwaard en Maarten van Houdt zijn docent bij de School voor Bouw en Infra en begeleidden samen met de vmbo-collega’s de studenten en scholieren: “Het is een geweldig innovatief project in een doorlopende leerlijn vmbo-mbo waarvan we tevoren niet precies de details kenden. Het enthousiasme van studenten en scholieren was enorm. Zij en wij vonden het gaaf om hieraan mee te werken en zo van elkaar te leren. En bovendien: bedrijfsleven en onderwijs maken op deze manier samen projectonderwijs!’’

Ecoplant 

Het woord ‘plant’ in Ecoplant staat enerzijds voor fabriek (de letterlijke vertaling van het Engelse woord) en anderzijds voor het Nederlandse woord ‘plant’, wat refereert aan de vorm van de Ecoplant. De Ecoplant is gebouwd als een bloem, met een stevige stengel en de zonnepanelen als bloemblaadjes. En net als een bloem draait de Ecoplant met de zon mee om het maximale uit deze energiebron te halen. De Ecoplant is bedacht door de Zwolse ondernemer Hans Veenemans en is geschikt voor scholen, bedrijven, overheden, maar ook bijvoorbeeld voor festivals en zelfs voor particuliere woonhuizen.

Energie uit de Wijk Challenge 

Het plan voor de Ecoplants was een van de winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge van de gemeente Den Haag. De stroom die na gebruik door consumenten over blijft gaat naar het Haagse stroomnet.

Energietransitie 

In het Techniek Innovatie Huis werken studenten van ROC Mondriaan met elkaar en met vmbo-scholieren aan actuele opdrachten van het bedrijfsleven en andere partners en krijgen daardoor innovatief en eigentijds onderwijs. De energietransitie is één van de belangrijkste thema’s waaraan technische (v) mbo-studenten een onmisbare bijdrage leveren. Een van de opdrachten in dat kader was de assemblage van de Ecoplants, STOHA (Sterk Techniek Onderwijs Haaglanden) is betrokken bij alle ontwikkelingen in het project.

Door: Nationale Onderwijsgids