'Ik zie je-bankje' bij hoofdingang ROC Mondriaan op Blue Monday

Vanochtend schroefde Harry de Bruijn van ROC Mondriaan een vergulde plaquette op een bankje voor de hoofdingang van het roc aan het Leeghwaterplein in Den Haag. Op de plaquette staat: ‘’Een goed gesprek begint met iemand echt te zien’’, met een QR code naar een pagina waar er diverse hulpmogelijkheden worden geboden. Onlangs  lanceerde stichting 113 Zelfmoordpreventie een landelijke campagne ‘Ik zie je’ waarvoor er op diverse plaatsen in Nederland gouden plaquettes op (inmiddels honderden bankjes) werden aangebracht. De bankjes zijn landelijk een groot succes. Dat meldt het ROC Mondriaan. 

Harry de Bruijn zegt het volgende erover: “Wij vinden het welzijn van onze studenten en medewerkers belangrijk. Dat betekent dat gesprekken over mentale gezondheid en suïcidale gedachtes, hoe moeilijk ook, zeker gevoerd moet worden. Studenten en medewerkers moeten zich veilig en gesteund voelen om gevoelens te delen en hulp te krijgen van de daarvoor bedoelde collega’s.’’

Studieloopbaanbegeleider 

Als studenten niet lekker in hun vel zitten zijn er verschillende plekken waar ze terecht kunnen met vragen. Op de website wael.nl (initiatief van ROC Mondriaan) kunnen ze zoeken op een vraag, zoals bijvoorbeeld; ‘’ik voel me somber’’ en dan verwijst de site hen naar verschillende organisaties en initiatieven. Ook op school zijn er mensen beschikbaar die kunnen helpen. Het eerste aanspreekpunt voor een student is de studieloopbaanbegeleider.

Januari meest deprimerende maand van het jaar 

Januari komt in vele onderzoeken uit de bus als de meest deprimerende maand van het jaar. Een maand waarin de meeste suïcides plaatsvinden. Blue Monday op 16 januari wordt daarin dan weer bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. Een aanleiding om juist op deze dag aandacht te vragen voor de (psychische) problematiek bij jongeren.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: ROC Mondriaan