Normal_geld__euro__sparen

Hoe de verdeling van het wegwerken van onderwijsachterstanden eruit komt te zien, wordt door het kabinet volgende maand bekendgemaakt. In de Tweede Kamer zijn de meningen namelijk verdeeld over het invullen van in totaal 746 miljoen euro. Minister Slob van Onderwijs heeft gezegd dat hij volgende maand een keus maakt, waarna de Kamer debatteert over die beslissing. Dat meldt het AD.

Als het aan minister Slob ligt, wordt het beschikbare bedrag eerlijker verdeeld over de gemeenten. Nu nog krijgen de vier grootste gemeenten in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) het meeste geld. Ook CDA-Kamerlid Michel Rog wil een gelijkere verdeling, omdat het verschil tussen de grootste gemeenten en andere gemeenten volgens hem ‘onverklaarbaar’ groot is.

Peuters tussen de 2,5 en 4 jaar die risico lopen op een onderwijsachterstand kunnen voortaan 16 uur naar de voorschool in plaats van 10 uur, zo staat in het regeerakkoord. Het budget gaat daarom omhoog.

Minister Slob wilde aanvankelijk dat er in de Kamer gezamenlijk zou worden gebrainstormd over de verdeling van het geld. Maar volgens veel Kamerleden is het maken van een keus de taak van de minister, zo vindt ook VVD-Kamerlid Rudmer Heerema. Als Slob een beslissing heeft gemaakt, komt er waarschijnlijk meteen na het meireces een debat over zijn keus. Uiteindelijk moet de verdeling van het geld in 2019 worden ingevoerd. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids