Kampioenschap debatteren gewonnen door studenten Firda

Team Firda is Nederlands kampioen debatteren geworden. Tijdens de zinderende finale op donderdag 7 maart wisten de Friezen de Rotterdammers van Team Zadkine te verslaan, aldus MBO-Today.

Aan de kampioenschappen deden in totaal zes mbo-scholen mee. Deze zes scholen debuteerden in drie ronden over allerlei uiteenlopende stellingen. De volledige uitslag van het kampioenschap vind je hier. Tijdens het debat, dat plaatsvond bij Curio (Breda), kwamen er drie verschillende stellingen aan bod. ‘De dienstplicht in Nederland moet heringevoerd worden’, ‘De anticonceptiepil moet verkrijgbaar zijn in de supermarkt’ en ‘Salarissen moeten gebaseerd worden op de vraag van de arbeidsmarkt’. 

De opzet van de finale

De deelnemende teams kregen de taak om een standpunt te bedenken bij deze stelling. Ze moesten aangeven of ze voor of tegen waren, en vervolgens moesten ze dit standpunt onderbouwen. Op deze manier werden de deelnemers uitgedaagd om zich te verplaatsen in verschillende meningen en opvattingen. De jury heeft uiteindelijk besloten dat het team van Firda zijn standpunten het best kon onderbouwen. Daardoor versloeg het Friese team in de finale Zadkine uit Rotterdam. Firda mag zich nu minimaal een jaar lang kampioen debatteren van Nederland noemen. 

Het team van Firda

Volgens coach van team Firda, Gabriëlle Copini, bestond het team uit studenten van diverse opleidingen. Dit maakte het team extra sterk volgens Copini: ‘Studenten konden snel verschillende ervaringen en invalshoeken naar voren brengen.’ Sem Bonte (CIOS-student) spreekt van een onvergetelijke ervaring: ‘Hartstikke trots op wat we samen hebben neergezet. Ik zou elke student deze ervaring gunnen.’

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema