Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Ondernemer Duncan Stutterheim roept Amsterdammers “die het goed hebben” via Twitter op om gezinnen te ondersteunen die de voorscholen voor hun peuters niet meer kunnen betalen. Het bericht werd honderden keren gedeeld, en verschillende ondernemers, ook buiten Amsterdam, beloven inmiddels hun steun. Dit meldt KinderopvangTotaal.

Stutterheim deed zijn oproep naar aanleiding van een nieuwsbericht van Het Parool, waarin werd gemeld dat ouders hun kinderen van de voorschool halen, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Sinds 2018 geldt namelijk een wettelijk verplichte inkomensafhankelijke bijdrage, terwijl de voorschool daarvoor gratis was. Vaak gaat het om peuters met een taalachterstand, die de voorschool juist hard nodig hebben.
 
Stutterheim zegde via Twitter toe 10 gezinnen te ondersteunen. Columnist van de Volkskrant Sylvia Witteman deelde zijn bericht en ook ondernemers buiten Amsterdam zeggen nu een geldelijke bijdrage te willen doen. De vraag is alleen hoe. 
 
Ernst Radius, adviseur Jeugd van Sociaal Werk Nederland, vraagt zich af of het wenselijk is dat kinderen alleen op basis van liefdadigheid naar een  voorschoolse voorziening mogen. Hij vindt dat meer een taak voor de samenleving, in plaats van dat dit door particulieren gefaciliteerd wordt. Daarnaast ziet hij andere obstakels. Want welke gezinnen gaan dan in aanmerking komen voor ondersteuning? En hoe bepaal je dat? Want informatie over inkomens en vve-indicaties is privacygevoelig.
 
Het kabinet gaat wel een jaar eerder in voorscholen investeren dan was afgesproken. Het extra geld in het Regeerakkoord voor de voorschool zou pas in 2019 beschikbaar komen, waardoor gemeenten volgend jaar minder geld hadden. Het kabinet heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten besproken dat in 2018 al een investering van 40 miljoen euro wordt gedaan. In 2019 loopt dat op tot 130 miljoen extra en vanaf 2020 gaat het om structureel 170 miljoen euro. Het totale budget stijgt hiermee naar 486 miljoen euro per jaar. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids