Amsterdamse bedrijven gaan hun mbo-stagiaires beter betalen

Veel mbo-studenten zullen in de toekomst beter betaald en begeleid gaan worden door hun stagebedrijf. Veertig Amsterdamse bedrijven hebben dit namelijk dinsdag 9 april afgesproken in een onderlinge overeenkomst. Het zogeheten stagepact is ondertekend door de gemeente en verschillende onderwijsinstellingen, aldus Trouw.

Mbo-stagiaires krijgen op dit moment gemiddeld gezien 200 euro minder dan stagiaires van hogescholen en universiteiten. En er zijn nog steeds veel mbo’ers die onbetaald stagelopen. De bedrijven die het stagepact hebben ondertekend, beloven om de stagevergoedingen zo snel mogelijk gelijk te trekken, dit duurt uiterlijk tot 2027.

Grote betrokken bedrijven

Onder de betrokken partijen vallen ook veel grote namen zoals Schiphol, Alliander en Thuisbezorgd. De bedrijven hebben in de overeenkomst beloofd om stagediscriminatie tegen te gaan. De Kruidvat heeft aangegeven om stagiaires te selecteren op basis van objectieve criteria. Op die manier denkt de winkelketen dat vooroordelen geen rol meer zullen spelen in het proces.

Hoger onderwijs ook ontevreden

De verwachting is dat de betrokken bedrijven binnenkort alles zullen regelen wat betreft de vergoedingen. Dit zal voor de ruim 40.000 mbo-studenten uit Amsterdam een enorme meevaller zijn. Ondanks dat de studenten van het hoger onderwijs meer verdienen, zijn ook zij vaak niet even tevreden over de hoogte van hun vergoedingen. Er is in Nederland geen wettelijke minimumvergoeding afgesproken, waardoor er grote verschillen ontstaan tussen de stageplekken.

Hier lijkt binnenkort verandering in te komen. In februari van dit jaar dienden GroenLinks-PvdA en Denk een motie in. Hierin riepen ze het ministerie van Onderwijs op om te onderzoeken hoe haalbaar het zou zijn om een wettelijke minimumvergoeding in te stellen. “Ik vind het belangrijk dat stages toegankelijk zijn voor alle jongeren, ongeacht je portemonnee of die van je ouders”, zegt Kamerlid Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA). “Te veel stages zijn onbetaald, en dat kunnen jongeren zonder rijke ouders zich niet veroorloven.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema