Normal_kov__opvang__bedjes__slapen__kinderen__kinderopvang__kinderbed__ledikant

Het Assense kinderdagverblijf Pinokkio is failliet. De organisatie heeft dertien vestigingen in en rond Assen waar in totaal zo’n 150 werknemers werken en meer dan 1100 kinderen opvang krijgen. De steeds veranderende regelgeving en de opkomst van diverse kindcentra in de regio zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken van het faillissement. Dat melden RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden.

De medewerkers van de opvanglocaties kregen het slechte nieuws afgelopen dinsdag te horen. De ouders van de kinderen kregen woensdagochtend bericht. Het betekent echter niet dat de kinderen per direct geen opvang meer krijgen. Vooralsnog blijven de locaties open en wordt er aanstaande dinsdag bijvoorbeeld gewoon Sinterklaas gevierd. Met hoeveel personeel de opvang doorgaat, is nog niet bekend.

Pinokkio is momenteel druk bezig om samen met een curator te kijken naar een mogelijke kandidaat die de organisatie wil overnemen. Er wordt volgens de mail die aan alle ouders is gestuurd alles aan gedaan om een doorstart mogelijk te maken. De Assense organisatie heeft de laatste jaren te maken met steeds meer verlies, zo blijkt volgens de curator. Wat precies de schuldenlast is van de kinderopvangorganisatie, is nog niet duidelijk. Het faillissement is uiteindelijk aangevraagd door de Belastingdienst.

Scholen in Assen bieden tegenwoordig vaak zelf kinderopvang aan. Er is sprake van een hevige concurrentiestrijd, zeker nu de integrale kinderopvang is ingevoerd, zo stelt communicatieadviseur Geke Kobus van Pinokkio. Zij noemt het faillissement dan ook een trieste gebeurtenis.
Niet alleen de regelgeving die steeds wijzigt en de groei van het aantal kindcentra liggen waarschijnlijk ten grondslag aan het faillissement. Ook de crisisjaren en het feit dat het bestuur van COG Drenthe Pinokkio uit een aantal scholen heeft gezet spelen mee. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids