Normal_kind_geld

De ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Financiën hebben samen met de Belastingdienst en verschillende brancheverenigingen een infokaart ontwikkeld over het betalen van btw. De infokaart is bedoeld voor onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties die veel samenwerken, bijvoorbeeld als ikc. Veel samenwerkende organisaties blijken er niet van op de hoogte te zijn dat de btw-afdracht voor gezamenlijke prestaties in sommige gevallen verminderd of zelfs voorkomen kan worden. Dit meldt de AVS.

Scholen en kinderdagverblijven hoeven in principe geen btw in rekening te brengen voor de door hen geleverde diensten, het verzorgen van onderwijs en kinderopvang. Zij mogen de btw op kosten die zijn voor deze btw-vrijgestelde prestaties maken niet in aftrek brengen. Wanneer scholen en kinderdagverblijven samenwerken verandert de zaak. Wanneer zij kosten delen of diensten aan elkaar verlenen moeten zij aan elkaar btw in rekening brengen. Omdat beide partijen deze btw niet mogen aftrekken, zorgt een samenwerking voor hogere kosten.

Er bestaan echter mogelijkheden om in deze gevallen de btw-afdracht te verminderen of te voorkomen. In de handreiking staat beschreven welke mogelijkheden er zijn.

Download hier de ‘Infokaart btw-afdracht’

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids