Normal_maandoverzicht_kalender_agenda

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder de bekend gemaakte onderwijsbegroting 2018 en de geplande staking van basisschoolleraren op 5 oktober.

Onderwijsbegroting 2018

Het kabinet heeft de onderwijsbegroting voor 2018 bekend gemaakt op prinsjesdag. Hierin staat onder andere dat er 270 miljoen euro naar basisschoolleraren gaat voor betere salarissen en arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs. In 2018 komen de eerste miljoenen (206 miljoen) uit het studievoorschot beschikbaar voor onder andere kleinschalig en intensief hoger onderwijs, talentprogramma’s en onderwijs gerelateerd onderzoek. Groen onderwijs krijgt een extra 6,2 miljoen euro vanwege de toename van het aantal leerlingen, het regionaal investeringsfonds wordt gecontinueerd met 25 miljoen euro en 244 miljoen euro van het begrotingsgat wordt overgeheveld naar het nieuwe kabinet.
 

Week tegen Pesten

Van 18 tot 22 september was de landelijke Week Tegen Pesten. Deze stond dit jaar in het teken van online pesten. De aandacht gaat speciaal uit naar de samenwerking tussen school, leerlingen en ouders bij de aanpak van (online) pesten. Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Dekker opent de week maandag op het St. Nicolaaslyceum te Amsterdam. 
 
In bijna 50 procent van de gevallen vindt het cyberpesten plaats tussen leerlingen van eenzelfde school. Bijna 70 procent van de slachtoffers geeft aan offline en online door eenzelfde persoon te worden gepest. Uit cijfers van CBS blijkt dat een op de acht meisjes van vijftien tot en met achttien jaar op internet wordt gepest, bijna twee keer zo veel als jongens van dezelfde leeftijd.
 

Overig onderwijsnieuws

  • Leraren in het basisonderwijs gaan op 5 oktober een dag staken. De beloofde 270 miljoen euro vinden ze veel te weinig. PO-front organiseert op die dag een manifestatie in het Zuiderpark in Den Haag. 
  • Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) trekken aan de bel: de kosten voor studenten voor collegegeld, studiekosten en kamerhuur blijven elk jaar stijgen, terwijl de financiële ondersteuning sinds de invoering van het leenstelsel naar nul gedaald is. Wat het ISO en de LSVb betreft is de grens nu echt bereikt. 
  • In het rapport Education at a glance 2017 waarschuwt de Oeso er onder andere voor dat de lage salarissen in het onderwijs het leraarschap onaantrekkelijk maken voor jongeren. De organisatie ziet een grote uitdaging voor het Nederlandse onderwijs als de grote groep vijftigplussers met pensioen gaat. Ook bestaan in Nederland grotere klassen dan elders.
  • Het percentage doorstromers van vwo naar hbo vertoont al jaren een dalende trend, blijkt uit cijfers van CBS. In 2016 begon 8,6 procent van de geslaagde vwo’ers in hetzelfde jaar aan een hbo-opleiding. In 2015 was dit nog 9,8 procent. In 2004 stroomde nog 15,3 procent van de vwo-geslaagden direct door naar het hbo. 
  • Op 29 september ging de Nationale Onderwijsweek van start in Nijmegen, de Nationale Onderwijsstad van 2017-2018. Het thema van de Nationale Onderwijsweek 2017 is ‘gelijke kansen’.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids