Mbo-studenten hebben veel last van staking in het streekvervoer

Mbo-studenten hebben last van de stakingen in het streekvervoer. Scholen en studenten blijven echter naar oplossingen zoeken om de lessen te kunnen blijven volgen en om van en naar de instellingen te komen. Dat meldt OV PRO. 

Een woordvoerder van de MBO Raad noemt het heel vervelend dat studenten niet naar school kunnen komen. “De signalen die we van onze leden krijgen zijn nog niet dusdanig groot dat we echt oproepen tot het staken van de staking.”

Flexibele studenten 

Een derde van de ruim 10.00 studenten van ROC Gilde Opleidingen in Limburg zijn afhankelijk van het ov, zegt een woordvoerder. Toch zijn de studenten zeer flexibel gebleken, ze delen auto’s, rijden met bekenden mee of komen op de fiets. 

Het Regio College in Noord-Holland mist door de staking veertig tot vijftig studenten per dag op school. Dat is dan op een totaal van 5000 studenten. Het ROC Twente heeft meer last van uitval. Tot aan Enschede rijden er nog wel treinen of bussen, maar als studenten verder moeten reizen is naar school komen vaak niet mogelijk.

Friese Poort zet zelf bussen in 

ROC Friese Poort heeft zelf achttien bussen ingezet verspreid over Noordelijke Flevoland en Friesland om studenten naar school te brengen. 600 van de in totaal 13.000 studenten maken gebruik van de bussen. Op alle vier de instellingen van het Friese Poort zijn er waar mogelijk onlinelessen voor diegene die verhinderd zijn door de stakingen. 

Open brief 

Dat de scholen en studenten oplossingsgericht denken is nu wel duidelijk. Toch vinden het Graafschap College in de Achterhoek en het Drenthe College dat studenten onevenredig hard geraakt worden door de stakingen. In een open brief vroegen de instellingen aan de werkgevers en werknemers in het ov op een oplossing te vinden voor de huidige situatie.

Stakingen in het streekvervoer 

Duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten legden maandag het werk in het streekvervoer neer. Ze staken nog tot en met vandaag. Ze voeren actie voor een hoger loon en willen ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. Of de onderhandelingen slagen is nog niet bekend, of er hierna dus nog meer stakingen volgen blijft ook nog spannend. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk