Week 7: Weer stakingen leerlingenvervoer, aardbeving Turkije en KiKa

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Mentor (66) verdacht van seksueel getinte schoolopdrachten

Tegen een 66-jarige leraar uit Kruiningen is 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De man zou als mentor twee van zijn leerlingen hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Als de meisjes hem niet gehoorzaamden, zouden ze geen goede beoordeling krijgen en zelf moeten stoppen met hun studie. 

Dinsdag: 'Stop met staken in het leerlingenvervoer, want er is een cao'

Werkgevers in het zorg- en taxivervoer roepen FNV opnieuw op om te stoppen met het organiseren van stakingen in het leerlingen- en zorgvervoer. Er zijn opnieuw stakingen aangekondigd op 17 en 18 februari, maar die leveren kwetsbare reizigers opnieuw veel stress en een hoop ongemak op. Ook zijn de stakingen zinloos omdat er onlangs een nieuwe cao werd afgesloten. Deze cao wordt binnenkort bindend verklaard. 

Woensdag: Turkse RUG-studente halsoverkop terug naar aardbevingsgebied in Turkije

Psychologe Özge Yanbolluoglu studeert sinds kort humanitaire hulpverlening aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Na de aardbeving in haar vaderland Turkije ging ze halsoverkop terug naar haar thuisstad Antakya in de provincie Hatay.

Donderdag: Leerlingen speciaal onderwijs zijn tegen de staking in het leerlingenvervoer

Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) roept vakbond FNV op te stoppen met de stakingen in het leerlingenvervoer. Aankomende vrijdag staat de volgende werkonderbreking gepland. Een deel van de kinderen uit het speciaal onderwijs kan daarom niet op school komen. De LBVSO overweegt juridische stappen als de FNV hierna nog een keer gaat staken.

Vrijdag: Tijdens 'Bakken voor KiKa'- maand haalt de kinderopvang geld op voor KiKa 

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) roept buitenschoolse opvanglocaties (bso’s), kinderdagverblijven en gastouders op om tijdens de ‘Bakken voor KiKa’-maand koekjes te bakken voor de KiKa Cookie Challenge. Alle opvanglocaties kunnen een gratis bakpakket aanvragen en daarmee koekjes maken voor de verkoop. De opbrengsten hiervan gaan naar kinderkankeronderzoek. Ieder jaar staat de maand maart in het teken van Bakken voor KiKa. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk