'Stop met staken in het leerlingenvervoer, want er is een cao'

Werkgevers in het zorg- en taxivervoer roepen FNV opnieuw op om te stoppen met het organiseren van stakingen in het leerlingen- en zorgvervoer. Er zijn opnieuw stakingen aangekondigd op 17 en 18 februari, maar die leveren kwetsbare reizigers opnieuw veel stress en een hoop ongemak op. Ook zijn de stakingen zinloos omdat er onlangs een nieuwe cao werd afgesloten. Deze cao wordt binnenkort bindend verklaard. Dat meldt Transport Online.

Chauffeurs krijgen nu, door het afsluiten van de nieuwe cao, 8 procent loonsverhoging. Dat is meer dan de huidige inflatie. Ook de ziekte- en pauzeregeling werden aangepast, waarmee tegemoet gekomen werd aan de eisen van de vakbonden. Werkgevers zijn dan ook niet van plan om opnieuw te onderhandelen. 

Stakingsbereidheid 

De gevolgen van de eerdere stakingen vielen mee. Landelijk gezien staakte er nog geen twee procent van het personeel. Omdat medewerkers er vanaf 1 januari op vooruit zijn gegaan, is de stakingsbereidheid mogelijk ook niet toegenomen. Ook zullen de zorgvervoerders opnieuw proberen de overlast tot een minimum te beperken. Dat gaan ze doen door goed communiceren met opdrachtgevers en gebruikers van het vervoer. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk