Besmettingen vooral in thuissituatie, 4,2 procent via school of kinderopvang

Mensen die het coronavirus oplopen, worden vooral aangestoken door de mensen met wie ze samenwonen. Dat kunnen gezinsleden zijn, maar ook vrienden. Ook het werk is een belangrijke "setting van besmetting", net als de categorie 'overige familie'.

Van de meeste coronapatiënten is niet te achterhalen waar ze besmet zijn geraakt. Bij meer dan 3000 mensen die in de afgelopen week positief testten, is dat wel vastgesteld. Bijna 56 procent werd besmet in de thuissituatie. Een op de negen liep het virus op het werk op. Ruim 5 procent van de mensen raakte in de horeca besmet. Dat is vergelijkbaar met voorgaande weken.

Besmet op school of kinderopvang

Bij 4,2 procent was de school of de kinderopvang waarschijnlijk de plek waar het misliep. Vorige week was dat bij 3 procent en in week daarvoor gebeurde dat bij nog geen 1 procent van de positief geteste personen.

Sinds begin juli zijn meer dan 900 mensen besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Dat is bijna 6 procent van alle bekende besmettingsbronnen, aldus de weekrapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maar in de afgelopen week was dit slechts 1 procent van het totaal, nu de zomervakantie voorbij is. Eén persoon liep het coronavirus vermoedelijk op in een hospice en drie mensen zijn waarschijnlijk besmet geraakt tijdens een uitvaart.

Door: ANP