Onrust op scholen na nieuwe uitbraken onder middelbare scholieren

Corona-uitbraken onder middelbare scholieren zorgen minder dan een week na de heropening van het voortgezet onderwijs voor onrust op scholen. In het Gooi zijn tientallen besmettingen geconstateerd en in Hoorn is sprake van code zwart. Leraren en schoolleiders zijn bezorgd. Dit meldt Een Vandaag.

“Ik hecht echt veel waarde aan het fysieke onderwijs, maar met deze hoge besmettingsgraad vraag je je toch af waar we in godsnaam mee bezig zijn”, aldus Jannetje Ter Punt, rector van het Tabor College Werenfridus in Hoorn. In Hoorn zijn op dit moment 181 op de 100.000 inwoners besmet met het coronavirus, terwijl het landelijk gemiddelde op 27,2 per 100.000 inwoners ligt. Op de school van Ter Punt zijn deze week slechts een aantal eindexamenleerlingen aanwezig, maar vanaf maandag zullen er weer 700 leerlingen op school rondlopen. Reden tot zorg voor Ter Punt en de leraren van de school, al is Ter Punt niet van plan de deuren van de school weer te sluiten: “Wij volgen de overheid in deze en houden ons aan de richtlijnen, maar ik verbaas me er over dat zij geen beslissingen nemen op basis van deze nieuwe cijfers.”

Feestjes in de voorjaarsvakantie

In het Gooi zijn minstens 20 scholieren van het Sint Vituscollege en het Willem de Zwijger college besmet geraakt met het coronavirus tijdens feestjes van eindexamenleerlingen in de voorjaarsvakantie. Nog eens 45 andere leerlingen wachten nog op hun testresultaten. De GGD Gooi en Vechtstreek geeft aan dat het aantal besmettingen in de regio het hardst groeit onder jongeren tussen de 13 en 24 jaar.

Dilemma

Viroloog en OMT-lid Menno de Jong spreekt over een ‘duivels dilemma’ wat betreft het heropenen van de middelbare scholen: “Epidemiologisch was er eigenlijk geen ruimte voor de heropening van de middelbare scholen, maar vanuit de maatschappelijk oogpunt kan ik me deze afweging heel goed voorstellen.”

Door: Nationale Onderwijsgids