Normal_sex_bed_seks_isabella_

Veel kinderen van 9 tot en met 12 jaar worden online geconfronteerd met bloot (66 procent) en/of met seks (35 procent). Meer dan de helft (55 procent) van de kinderen geeft aan daar op school géén les over te krijgen. Dat blijkt uit een peiling onder 900 kinderen van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal.

Kinderen komen op verschillende manieren met online bloot- en seksbeelden in aanraking: 39 procent zoekt naar iets anders en ziet het ineens, bij 31 procent laten anderen de beelden zien, bij 25 procent verschijnt het zomaar op het scherm, 17 procent zoekt het zelf op. De meeste kinderen zien de beelden op computer, tablet of telefoon bij hun thuis, via Google (41 procent) en YouTube (24 procent). Het merendeel van de kinderen (59 procent) geeft aan met hun ouders te praten als zij bloot- of seksbeelden hebben gezien. Maar hoe ouder kinderen zijn, hoe minder vaak ze het aan iemand vertellen. 
 
Rutgers vindt het zorgwekkend dat 40 procent van de kinderen in groep 8 aangeeft géén les te krijgen over hoe om te gaan met online bloot- en seksbeelden. Ton Coenen, directeur Rutgers, licht toe: “Deze kinderen staan op het punt om naar de middelbare school te gaan, waar ze niet alleen in aanraking kunnen komen met seksueel getinte beelden, maar bijvoorbeeld ook met sexting en grooming. Het is belangrijk dat zij al op de basisschool leren hoe ze hiermee kunnen omgaan, zodat ze voorbereid en weerbaar zijn.” 
 
Rutgers roept scholen en ouders op om hier samen mee aan de slag te gaan. Rutgers ondersteunt de scholen hierin door het organiseren van de Week van de Lentekriebels. Van 20 tot 24 maart leren basisschoolkinderen over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media, en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid. Thema van dit jaar is ‘respect’. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids