Tijdens avondklok minder seks, maar wel meer seksueel geweld onder jongeren

Tijdens de avondklokperiode van eind januari tot eind april 2021 vond er onder jongeren meer seksueel geweld plaats. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder 2.464 jongeren van 16 tot 24 jaar. Dit meldt het Nederlands Jeuginstituut. 

3 procent van de jongens en 8 procent van de meisjes maakten tijdens de avondklokperiode seksueel geweld mee. In de zomerperiode van 2020 lag dit percentage respectievelijk nog op 1 en 5 procent. Een mogelijke oorzaak van de toename is volgens de onderzoekers dat dates tijdens de avondklokperiode vaker thuis plaatsvonden en daardoor minder veilig waren.

Online grensoverschrijding

Vormen van online grensoverschrijding en dan met name het sturen van ongewenste seksueel getinte beelden en verzoeken, vonden ook vaker plaats tijdens de avondklok. Misschien komt dat doordat jongeren meer tijd online doorbrachten.

Minder actief seksleven

Net als tijdens de andere lockdownperiodes hadden alleenstaande jongeren tijdens de avondklokperiode een minder actief seksleven dan voor de coronacrisis. Tijdens de eerste lockdown hadden de minste jongeren seks, zo’n 18 procent. In de zomer van 2020 steeg dit percentage met 30 procent, om tijdens de tweede lockdown van eind 2020 weer te dalen naar 23 procent.

Toch een 'summer of love'

Tijdens de avondklokperiode had ongeveer 25 procent van de alleenstaande jongeren seks. Afgelopen zomer zaten deze jongeren weer bijna op het oude niveau. Zo had 35 procent van hen seks, terwijl dit in de maanden voor corona 36 procent was.

Door: Nationale Onderwijsgids