Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca_koken_keuken_praktijk_vmbo

Een aantal dagen geleden maakte het ministerie van onderwijs bekend dat er in korte tijd circa twintig plannen zijn ingediend om mee te doen aan een pilot om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt voor jongeren in een kwetsbare positie te verbeteren. Studenten worden dan na het behalen van een entreeopleiding (of mbo 2-opleiding) nog twee jaar begeleid bij hun start op de arbeidsmarkt. Maar wat is een entreeopleiding eigenlijk precies?

Voor wie?

De entreeopleiding is er voor jongeren zonder een diploma van een vooropleiding. Zij zijn vaak vroegtijdig uitgevallen op de middelbare school door bijvoorbeeld een zwangerschap, verslaving of een moeilijke thuissituatie. Ook zijn er veel vluchtelingen te vinden die een taalachterstand hebben. 
 

Wat kun je leren?

De entreeopleiding bereidt leerlingen voor op assisterende functies op de arbeidsmarkt. Studenten krijgen onderwijs op school en in de beroepspraktijk. Zij krijgen intensieve (individuele) coaching en loopbaanbegeleiding. Hierdoor boeken studenten meer resultaten in hun opleidingen en vallen studenten minder uit. Na 4 maanden krijgt elke student een bindend studieadvies. Een positief advies bevat mogelijk aanwijzingen voor stage of extra aandacht voor een bepaald aspect van de opleiding. Maar bij slechte studieresultaten kunnen mbo-instellingen een student adviseren om te kiezen voor een andere opleiding of leerweg of het onderwijs te verlaten.
 

Na de entreeopleiding

Met een diploma van een entreeopleiding kunnen leerlingen doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2. Ook kunnen zij uitstromen naar de arbeidsmarkt.
 
Bron: Rijksoverheid