Normal_fryslan__friesland__vlag

In Friesland werken scholen voor praktijkonderwijs en het mbo steeds meer samen. Vanmiddag wordt een convenant ondertekend tussen de zeven scholen voor praktijkonderwijs en de drie mbo-instellingen in de provincie. Doel hiervan is om kwetsbare leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden van praktijkonderwijs naar mbo. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Friesland wil per schooljaar zo’n 25 kwetsbare leerlingen door laten stromen van praktijkonderwijs naar mbo. In Nederland bestaat nog niet zo’n unieke samenwerking tussen praktijkonderwijs, mbo en provincie. Bij de ondertekening van het convenant zijn dan ook de voorzitters van de VO-raad en de MBO Raad, Paul Rosenmöller en Ton Heerts, aanwezig. 
 
Zeven scholen voor praktijkonderwijs en de drie mbo-instellingen in de provincie, Friesland College, Friese Poort en Nordwin College, experimenteren al zo’n vijf jaar met de aanpak. Ze proberen de overgang tussen praktijkonderwijs en de entree-opleiding van het mbo zo soepel mogelijk te maken, zodat leerlingen niet afhaken. Dat resulteert in een persoonlijke aanpak: per leerling wordt bekeken of hij of zij het beste naar mbo 2 kan doorstromen of dat begeleiding naar de arbeidsmarkt het beste past.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids