Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdagmiddag 30 september een werkbezoek aan het Cultuurfonds. Het bezoek vindt plaats in Hengelo bij het praktijkcentrum Restauratie en Innovatie in de Bouw in Overijssel (RIBO). Jongeren worden hier opgeleid in traditionele ambachten als houtbewerking en steenhouwen. Het Cultuurfonds investeert in erfgoed en in het behoud van ambachten en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het praktijkcentrum van het RIBO. Dat meldt de Rijksoverheid.
Bij het RIBO leren jongeren hoe zij monumenten kunnen restaureren met traditionele technieken. Voor het behoud van onder meer molens, historische tuinen, kastelen en landgoederen zijn ambachten en vakmanschap onmisbaar. Door te investeren in de overdracht van kennis en in het opleiden in ambachtelijk vakwerk, wordt een bijdrage geleverd aan het behoud van Nederlands erfgoed.
Praktijkruimte van het RIBO
Koningin Máxima bezoekt de praktijkruimte van het RIBO en gaat hier in gesprek met jonge vakmensen in opleiding, met hun docenten en met ervaren ambachtslieden. De leerlingen laten zien wat zij doen op het gebied van onder andere houtbewerking en meubelrestauratie. Vervolgens spreekt Koningin Máxima met erfgoedspecialisten en vertegenwoordigers van erfgoedinstellingen over de verschillende aspecten van de praktijk van erfgoedrestauratie. In het materialendepot van het praktijkcentrum worden meerdere restauratieambachten getoond en toegelicht, waaronder textielrestauratie, glas in lood, siersmeedwerk en de traditionele knipvoeg in metselwerk.
Jongeren opleiden voor restauratiebranche
RIBO werkt samen met het ROC van Twente aan het opleiden van jongeren voor de restauratiebranche. Ook biedt het restauratietrainingen en -cursussen aan en is er een depot met historische bouwmaterialen. De materialen worden ingezet voor het in stand houden van monumenten en als circulair bouwmateriaal bij verbouwingen. Het praktijkcentrum is gevestigd op Landgoed Twickel en het gebouw is gerealiseerd met ambachtelijk vakwerk door leerlingen.
Het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim vijftig miljoen euro in cultuur en natuur. Het geld wordt besteed aan meer dan vierduizend projecten en personen door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname. Verenigingen, culturele instellingen, natuurorganisaties en kunstenaars kunnen een bijdrage aanvragen voor hun initiatief. Het Cultuurfonds investeert ook op eigen initiatief in cultuur en natuur en geeft prijzen en studiebeurzen.
Door: Nationale Onderwijsgids