Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

In korte tijd zijn circa twintig plannen bij het ministerie van Onderwijs ingediend om mee te doen aan de pilot om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt voor jongeren in een kwetsbare positie te verbeteren. Dit meldt Rijksoverheid.

De plannen zijn opgesteld naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamerleden Kwint en Özdil. Daarin verzoekt de Tweede Kamer de regering om samen met enkele gemeenten en mbo-scholen een proef vorm te geven om studenten na het behalen van een entree- of mbo 2-opleiding nog twee jaar te laten begeleiden bij hun start op de arbeidsmarkt.

Pilot

Een begeleidingscommissie bestaande uit de MBO Raad, Ingrado en de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs heeft een aantal van de aanmeldingen geselecteerd om onderdeel uit te maken van de pilot zoals genoemd in de motie. De geselecteerden zullen worden ondersteund door Ingrado en worden onderdeel van begeleidend onderzoek. De bedoeling is dat de ondersteuning en het onderzoek de regio’s helpt en inzichten biedt. Lessen waar alle regio’s in het land iets aan hebben bij hun samenwerking.

Leercirkel

Om het enthousiasme en de positieve energie die is getoond vast te houden, worden alle regio’s en partijen in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan een landelijk netwerk waarin zij van elkaar kunnen leren, een zogenoemde ‘leercirkel’.  Zowel degenen die zich hebben aangemeld, maar niet geselecteerd zijn, als degenen die zich niet hebben aangemeld maar wel geïnteresseerd zijn, worden alsnog van harte uitgenodigd om deel te nemen en zich aan te melden voor de leercirkel. U kunt zich daarvoor alvast aanmelden via de regionale mbo-accountmanager van het ministerie van Onderwijs.

Planning

De pilot naar aanleiding van de motie Kwint start na de zomer en loopt in ieder geval door tot en met september 2020. De rmc-coördinatoren en mbo-instellingen hebben hierover ook een brief ontvangen vanuit de directie mbo van het ministerie van Onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids