Normal_vaccineren_inenten_baby

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 14 waren dat onder meer: groep 7 wordt opgeheven vanwege het lerarentekort, academici staan op tegen Baudet, en flexibele schooltijden leiden tot verlies van onderwijskwaliteit.

Maandag: 1 april!

We beginnen de week met een lach. Het was maandag namelijk 1 april, dus de grappen vlogen je om de oren. Lees hier een kleine compilatie van ‘diverse schoolse grollen’. En ja, óók de Nationale Onderwijsgids liet zich bedotten.
 

Dinsdag: eindtoets en experiment flexibele schooltijden

Twee nieuwsberichten deden vandaag nogal wat stof opwaaien. Het Centraal Planbureau kwam deze dag met de publicatie ‘De waarde van eindtoetsen in het primair onderwijs’. De eindtoets versus het schooladvies is al jaren onderwerp van discussie. De nieuwe publicatie suggereert dat plaatsing op de middelbare school beter is als de informatie uit de eindtoets wordt benut.
 
Ook werd bekend dat er een einde komt aan het landelijke experiment met flexibele schooltijden. Volgens minister Slob is het hanteren van flexibele onderwijstijden niet gunstig voor de onderwijskwaliteit: van de twaalf scholen die meededen aan het experiment zijn vijf scholen eerder gestopt vanwege problemen met de onderwijskwaliteit. Twee scholen moesten maatregelen nemen om de onderwijskwaliteit kunnen waarborgen.
 

Woensdag: vaccinatiediscussie laait weer op na uitbraak mazelen op kinderdagverblijf

D66 wil dat de Tweede Kamer haast gaat maken met een nieuwe Vaccinatiewet. De partij maakt zich zorgen om de mazelenuitbraak op een Haagse kinderopvang en wil graag dat de nieuwe wet het mogelijk maakt voor kinderdagverblijven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Deze week werd bekend dat zeker drie kinderen op een kinderopvang in Den Haag besmet zijn geraakt met de mazelen; een vierde heeft symptomen van de ziekte. De GGD Haaglanden sluit niet uit dat nog meer kinderen de ziekte krijgen.
 

Donderdag: 1000 academici keren zich tegen Baudet

Een open brief van wetenschappers, docenten en onderzoekers van Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten is in een aantal dagen ruim duizend keer ondertekend. De ondertekenaars zeggen "verontrust en gealarmeerd'' te zijn over de recente activiteiten en uitspraken van de partijleider van Forum voor Democratie (FVD) Thierry Baudet.

 
Volgens de academici creëert Baudet een "samenzweringsachtige sfeer'' waarin academici, journalisten, kunstenaars en architecten verdacht worden gemaakt en zelfs schuldig worden bevonden aan het “kapotmaken” van "zijn ideale samenleving.''
 

Vrijdag: groep 7 opgeheven vanwege lerarentekort

Groep 7 van de Haarlemse Rudolf Steinerschool is vanaf vandaag opgeheven. De leerlingen hebben van meer dan dertien verschillende docenten les gehad, maar nu is de koek op. Er geen leraar meer te vinden. Dieptriest, vindt de PO-Raad. 
 
Het is de tweede basisschool in korte tijd die een dergelijke radicale beslissing moest nemen. Groep 8 van de Joppenzschool in Leiden overkwam dit twee weken geleden. Ook deze school kon geen nieuwe leerkracht vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids