Normal_kikker__grap__1april

1 april! is het vandaag en ook in onderwijsland konden de grappen en grollen natuurlijk niet achterwege blijven. Vooral basisscholen deden lustig mee aan het volksvermaak. En in welke grap trapte de Nationale Onderwijsgids vandaag?

De oplettende lezer zal het al gezien hebben: het nieuws dat het Haagse raadslid Arnoud van Doorn de interim-directeur zou worden van het omstreden Cornelius Haga Lyceum, bleek niet waar te zijn. Het was een 1 april-grap. En een goede, want wij waren bij lange na niet de enige dit dit nepnieuws opvatte als waarachtig. 
 
Voor basisscholen is 1 april ook altijd een mooie dag om flink veel mensen voor de gek te houden. Naast het befaamde ‘Juf, je veter zit los’, waren er diverse ludieke acties. De Nationale Onderwijsgids verzamelde er een aantal, met dank aan het AD:
  • Op basisschool IKC de Boomgaard in Amsterdam werd het schoolkapsel geïntroduceerd. Jongens worden opgeschoren of houden een lengte van maximaal vier centimeter, bij meisjes mogen ouders kiezen tussen een korte of lange bob met pony. Dit alles in het kader van de eenheid.
  • Een basisschool in Roosendaal liet alle kinderen in regenjas en met paraplu naar school komen, want de sprinklerinstallatie zou getest worden.
  • Op een Groninger basisschool moest flink bezuinigd worden. Naast het vervangen van de papieren handdoekjes voor duurzamer exemplaren, moesten de leerlingen vanaf vandaag ook hun eigen rol wcpapier meenemen.
  • Leerlingen van basisschool IJzevoorde in Doetinchem zijn vanaf vandaag goed beschermd tegen de WiFi-straling met hun zelfgemaakte helm van aluminiumfolie.
  • Basisschool De Lelie in Driebruggen hield iedereen voor de gek door te beweren dat Koning Willem-Alexander op bezoek zou komen. Nadat het halve dorp was uitgelopen en er twee coupletten van het Wilhelmus waren gezongen, bleek het allemaal één grote grap te zijn. De directeur verkneukelde zich: “Het was erg leuk om te zien hoe serieus ouders en collega’s aan de slag zijn gegaan om het bezoek tot een succes te maken”. 
 
Een grap tenslotte, die wij op het nippertje doorzagen, was die van Young Capital. Zij zouden een eigen basisschool starten waarbij schrijven geen vak meer was, maar waar leerlingen les zouden krijgen in blind typen, Google Maps, yoga en ‘influencen’. Dat laatste woord deed ons toch wel de wenkbrauwen fronsen… Lees hier waarom Young Capital deze aprilgrap lanceerde.
 
Door: Nationale Onderwijsgids