Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Groep 7 van de Haarlemse Rudolf Steinerschool is vanaf vandaag opgeheven. Dit komt door het lerarentekort. Vanaf volgende week worden de leerlingen verspreid over andere scholen in Haarlem, Hoofddorp en Hillegom. Dit meldt de Volkskrant.

Vandaag nemen de leerlingen afscheid van hun school. Vorige week stond er nog een directeur voor de klas, maar in totaal hebben de leerlingen van meer dan dertien verschillende docenten les gehad. Nu is er geen leraar meer te vinden.
 
Adjunct-directeur Lida Berkout geeft aan dat er vanuit het hele land naar oplossingen zijn gezocht. Er is bijvoorbeeld gedacht aan het inzetten van leraren uit verschillende delen van het land, maar dit idee kon geen werkelijkheid worden. Vandaag nemen de leerlingen van de school allemaal een bloem mee. Hier worden boeketten van gemaakt voor de leerlingen van groep 7. Voor hen is er vandaag een high-tea, samen met de ouders. 
 
Het is niet de eerste keer dat een klas wordt opgeheven door het lerarentekort. Groep 8 van de Joppenzschool in Leiden overkwam dit twee weken geleden. Ook deze school kon geen nieuwe leerkracht vinden. 
 
Dat het lerarentekort landelijk een probleem is, blijkt uit de vierdaagse schoolweek die enkele scholen instelden. Ook komt het voor dat directeuren, onderwijsassistenten of ouders voor de klas staan. Voorlopig zal het tekort aan leraren niet stoppen, omdat er veel leraren met pensioen gaan de komende jaren en er te weinig nieuwe docenten voor in de plaats komen.
 
Ad Veen, woordvoerder van de PO-raad, vult aan dat het diep triest is wanneer er een klas moet worden opgeheven. Hij geeft aan dat het nog even zal duren voordat er merkbare effecten zijn van het geld dat minister Arie Slob uittrok om het lerarentekort aan te pakken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids