Normal_vaccin_inenten_vaccineren

Als het aan regeringspartij D66 ligt, maakt de Tweede Kamer nu toch echt haast met een nieuwe Vaccinatiewet. De partij maakt zich zorgen om de mazelenuitbraak op een Haagse kinderopvang en wil graag zien dat de nieuwe wet het mogelijk maakt voor kinderdagverblijven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Dit meldt Het Parool. 

Dalende vaccinatiegraad

D66’er Rens Raemakers denkt dat de mazelenuitbraak een gevolg is van de almaar dalende vaccinatiegraad in Nederland. Ongeveer 92 procent van de kinderen heeft het BMR-vaccin gekregen, wat bescherming biedt tegen de mazelen, bof en rodehond. De Wereldgezondheidsraad ziet de vaccinatiegraad graag op minstens 95 procent. “Als we nu niets doen, zal het niet bij deze uitbraak blijven”, zegt Raemakers.

Zijn wetsvoorstel voor weigering van niet-ingeënte kinderen door kinderdagverblijven wordt waarschijnlijk gesteund door GroenLinks, SP en regeringspartijen VVD, CDA en D66. 

Effect vaccinatiegraad in stand houden

Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk, zegt RIVM. Wanneer veel mensen zijn ingeënt tegen een infectieziekte, komt deze minder vaak voor. Ook kwetsbare mensen en mensen die (nog) niet zijn ingeënt, lopen dan minder risico de ziekte te krijgen. Ze worden dan eigenlijk beschermd door de gevaccineerde groep van de bevolking. Om dit effect te behouden, is het wenselijk om zoveel mogelijk mensen in te enten.

Mazelenuitbraak Den Haag

Zeker drie kinderen zijn op de vooralsnog onbekende Haagse opvang besmet geraakt met de mazelen en een vierde heeft symptomen van de ziekte. De GGD Haaglanden sluit niet uit dat nog meer kinderen de ziekte krijgen. Drie kinderen zijn jonger dan veertien maanden en zijn daarom nog niet ingeënt tegen de mazelen. Eén kind had echter al wel ingeënt moeten zijn. De GGD vermoedt dat het kind dat de mazelen heeft meegenomen, de ziekte op vakantie heeft opgelopen. Men beraadt zich nog op maatregelen. 

Door: Nationale Onderwijsgids