Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Op een kinderopvang in Den Haag is een mazelenuitbraak gaande. Zeker drie kinderen zijn ermee besmet en een vierde heeft symptomen van de mazelen. De GGD Haaglanden sluit niet uit dat nog meer kinderen de ziekte krijgen. Dit melden de Volkskrant en NOS. 

Drie kinderen zijn jonger dan veertien maanden en zijn daarom nog niet ingeënt tegen de mazelen. Eén kind had echter al wel ingeënt moeten zijn. De GGD vermoedt dat het kind dat de mazelen heeft meegenomen, de ziekte op vakantie heeft opgelopen. 
 
De GGD wil niet zeggen welke kinderopvang kampt met de uitbraak. Wel laat de instantie weten dat alle ouders op de hoogte zijn van de situatie. Niet-ingeënte kinderen, ook de kinderen die eigenlijk nog geen prikje horen te krijgen, worden mogelijk gevaccineerd om verdere verspreiding tegen te gaan. “Het probleem is alleen dat die vaccinatie dan maximaal drie dagen na de besmetting toegediend moet worden. Alleen worden de mazelen bij kinderen vaak pas later zichtbaar”, aldus GGD Haaglanden.
 
De mazelen zijn wereldwijd weer aan een opmars bezig. In veel landen daalt de vaccinatiegraad, waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden. Nederland telt nu al 13 mazelenbesmettingen sinds begin dit jaar. Dat is meer dan gebruikelijk, aldus het RIVM.
 
Den Haag heeft al vaker te maken gehad met het mazelenvirus. In 2014 was er een mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf, waarbij een baby van 8 maanden ernstig ziek werd. Ook in 2008 was er een uitbraak.
 
Door: Nationale Onderwijsgids