Normal_kinderopvang_peuter

De wachtlijsten in de kinderopvang lopen weer op. Volgens oudervereniging BOinK zijn er alweer plaatsen waar kinderen meer dan een jaar op de wachtlijst staan. Hiermee is de situatie weer op het niveau van voor de economische crisis. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De wachtlijsten lopen op omdat er weer meer kinderen naar kinderdagverblijven gaan. Ook is er een oplopend personeelstekort. Vooral in de Randstad zijn er lange wachttijden, met name voor de populaire dagen maandag, dinsdag en donderdag. Sommige kinderopvangorganisaties moeten groepen sluiten, omdat er te veel onvervulbare vacatures zijn, geeft Brancheorganisatie Kinderopvang aan. In sommige gevallen zijn ouders gevraagd om in te vallen.
 
Het gebrek aan pedagogisch medewerkers komt enerzijds doordat de economische crisis zorgde voor minder werk, waardoor personeel in andere beroepen ging werken. Dat had ook zijn weerslag op de opleidingen, die toen adviseerden niet voor de kinderopvang te kiezen. Tegelijkertijd is er ook concurrentie van andere sectoren die personeel zoeken, zoals het onderwijs en de zorg. 
 
De kinderdagverblijven proberen de wachtlijsten binnen de perken te houden door leidsters meer uren te laten werken, zelf studenten te gaan opleiden en stagiaires direct een baan aan te bieden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids