Verenigingen herkennen zich onvoldoende in ‘massale leegloop’ kinderopvang

Op woensdag 25 oktober werd een artikel in het AD geplaatst met de kop ‘Massale leegloop kinderopvang: hoogste uitstroom in tien jaar, record aan vacatures’. Daarin werd gesteld dat veel werknemers uit de kinderopvang de overstap maken naar een andere sector, waardoor er volgens het AD veel extra werkplekken gevuld moeten worden. Daar hebben belangenvereniging bOinK en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) op gereageerd. Zij herkennen zich beide onvoldoende in de inhoud van het artikel, melden BMK en bOinK.

Dat er een tekort aan werknemers in de kinderopvang heerst, is een gegeven, stellen beide verenigingen. Toch stelt bOinK dat de uitstroomcijfers ‘vragen oproepen’. Ook staan er geen instroomcijfers vermeld in het artikel. “Als gedurende een aantal kwartalen de instroom beduidend groter is dan de uitstroom, is het niet goed verklaarbaar dat het aantal openstaande vacatures niet daalt maar zelfs stijgt”, staat op de website van bOinK.

Ook BMK zet vraagtekens bij de kop van het AD. Volgens BMK wijzen de CBS-cijfers namelijk niet uit dat er een toename is van het tekort, maar juist een afname. “En dat terwijl de sector nog steeds groeit”, meldt BMK. De sector telde in 2015 nog 78.000 medewerkers. Dit aantal is gestegen tot 124.000 in 2023.

Tekort van 6.000 medewerkers

In het bericht staat vermeld dat ABF Research eerder uitrekende dat er een tekort is van 6.000 werknemers. Het AD vermeldt een tekort van 4.400 banen. Dus stelt BMK dat er in die tijd juist banen zijn gevuld. Wel heeft het AD een andere berekeningsmethode gebruikt: zij baseren hun cijfers op data van vacaturesite Indeed. Ook zou volgens Kinderopvang Werkt het aantal medewerkers in de sector zijn gegroeid met 8.000 medewerkers. Die toename van gevulde vacatures van verschillende organisaties in de kinderopvang zou ook tussen oktober 2022 en maart 2023 zijn toegenomen, aldus een publicatie van Kinderopvang Werkt.

Door: Nationale Onderwijsgids