Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

De nieuwe regelgeving in verband met de harmonisatie van de regelgeving voor kindercentra en peuterspeelzalen en de nieuwe regelgeving met betrekking tot de kwaliteit van de kinderopvang (IKK) zijn nu definitief vastgesteld en gepubliceerd in het Staatsblad op 1 september 2017. Per 1 januari 2018 zal de nieuwe regelgeving van kracht worden. Dit meldt BOinK.

Doel van de nieuwe regelgeving is om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen. Er komt bijvoorbeeld meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Zo krijgen alle kinderen een mentor. Baby’s krijgen te maken met twee vaste gezichten in plaats van nu nog drie. Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands kunnen spreken. Voor hen komen er taaleisen. 
 
Enkele kwaliteitseisen gaan een jaar later, per 1 januari 2019, in. Zo hoeven de opvangcentra vanaf 1 januari 2018 nog niet te voldoen aan de de beroepskracht-kindratio (bkr) van één leidster per drie baby’s. Nu zijn dat er nog vier. Ook de verplichte inzet van de pedagogisch beleidsmedewerker wordt op 1 januari 2019 pas ingevoerd.
 
Naast de besluiten zijn ook de wijzigingen in de ministeriële regelingen, die voortvloeien uit het akkoord innovatie en kwaliteit kinderopvang op 1 september 2017 definitief vastgesteld en gepubliceerd in Staatsblad en Staatscourant. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids