Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

De kinderopvangtarieven zullen in 2019 met 8 procent stijgen. Dat concludeert de NOS uit een steekproef onder 356 kinderdagverblijven. Gemiddeld zullen ouders 8,09 euro per uur gaan betalen voor de opvang van hun kroost. De stijging van de tarieven heeft grotendeels te maken met de inwerkingtreding van de Wet IKK op 1 januari. Dit melden NOS en Brancheorganisatie Kinderopvang.

De tariefverhoging is voor veel ouders even slikken. In sommige gevallen gaan ouders er echter juist op vooruit doordat ook de kinderopvangtoeslag stijgt. Het kabinet trekt jaarlijks 248 miljoen euro extra uit voor kinderopvang. Dat betekent dat de overheid een uurtarief tot maximaal 8,02 euro vergoedt in 2019, tegen een maximaal uurtarief van 7,45 euro dit jaar.
 
De stijging van de uurtarieven valt bovendien erg mee vergeleken met de prognose van de Brancheorganisatie Kinderopvangorganisatie. Die verwachtte dat de tarieven met gemiddeld 12 procent zouden stijgen. “Als deze steekproef klopt, dan blijkt hier vooral uit dat veel kinderopvangorganisaties hun hogere kosten in 2019 slechts ten dele aan ouders doorberekenen.” 
 
De brancheorganisatie vindt het echter nog te vroeg om conclusies te trekken omdat nog niet alle tariefstijgingen zijn meegenomen in het onderzoek. Ook is waarschijnlijk de impact van de stijging relatief groot voor juist de lage en middeninkomens. De brancheorganisatie wil daarom eerst door onafhankelijke experts naar de kosten en tarieven laten kijken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids