Logo_170216-2017-dag-van-de-groene-kinderopvang

Dinsdag 16 mei is het weer de Dag van de Groene Kinderopvang. Dit initiatief van stichting Groen Cement en Vakblad Kinderopvang bleek de afgelopen jaren een groot succes. Elke derde dinsdag van mei wordt extra aandacht gegeven aan groene activiteiten in de kinderopvang en gastouderopvang en, nieuw in 2017,  peuterspeelzalen. Dit meldt Groen Cement.

De Dag van de Groene Kinderopvang is er voor met een hart voor natuur en kinderen en die zelf wil bijdragen aan het vergroenen van de kinder-,  gastouderopvang en peuterspeelzalen. Daarnaast raakt Groene Kinderopvang ook aan een ander actueel en belangrijk onderwerp namelijk  'spel en onderzoekend leren'. Meer beweging en buitenspelen dragen positief bij aan ervaring, kennis, eigenwaarde, samenwerken en plezier bij kinderen.

Trends dit jaar zijn naast  de vele groene activiteiten het op zoek gaan naar waterdiertjes en kriebeldiertjes. Ook blijkt het openen van een moestuin op deze dag een hit.  Er wordt weer volop gekookt (van eigen oogst) en geproefd, ook de ouders mogen meegenieten. Van ‘groene smoothies’, tot  het bakken van brood, soms zelfs geserveerd in groene kleding. Een andere trend is het knutselen met, in de natuur, gevonden materialen. Voor de kleintjes zijn dieren aaien en voelen aan materialen in trek, een mooie manier om in aanraking te komen met natuurbeleving.

Kinderopvangorganisaties kunnen zonder zich aan te schrijven meedoen aan de Dag van de Groene Kinderopvang. Kijk op www.dagvandegroenekinderopvang.nl voor de 'Groene toolbox' met tips en meer informatie over alle activiteiten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids