Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken

Steeds meer ouders lijken te kiezen voor een groene kinderopvang. Zij willen dat hun kroost volop vrij kan buitenspelen in een gezonde natuurrijke omgeving. Belangrijk, want kinderen die veel buiten zijn, bewegen meer, zijn gezonder en ontwikkelen zich op allerlei vlakken beter. IVN Natuureducatie vindt daarom dat een groene, natuurrijke kinderopvang de norm moet worden. Willen we dat onze kinderen gezond opgroeien, dan moet hier ook oog voor komen in politiek Den Haag zodat er volop kan worden geïnvesteerd in groene buitenruimtes. Dat meldt IVN Natuureducatie. 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van nu maar liefst zes keer minder buiten spelen dan hun opa’s en oma’s. Het gevolg is onder andere dat de motoriek achteruit is gehold. Ook zijn bij veel kinderen de ogen al op jonge leeftijd achteruitgegaan als gevolg van veelvuldig schermgebruik. Dit soort ontwikkelingen moeten we echt stoppen.

Campagne Hartje Winter 

Afgelopen juni vierden we als IVN de tiende editie van ModderDag. Maar liefst een paar duizend kinderopvanglocaties deed mee, in totaal zo’n 160.000 kinderen. Dat geeft wel aan dat de animo om naar buiten te gaan er wel is. En deze winter staat opnieuw de campagne Hartje Winter op het programma, waarin we de kinderdagopvang en bso’s stimuleren om ook in de winter naar buiten te blijven gaan.

Natuur 

In deze tijd, waarin steden zijn volgebouwd en we kampen met klimaatverandering en achteruitgang van de natuur is het bovendien belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur. Want terwijl ze slootjespringen, in een boom klimmen of lekker door de bosjes struinen, ontdekken ze hoe mooi die natuur is en gaan ze er op latere leeftijd ook beter voor zorgen.

Schotland 

Schotland geldt als een van de voorlopers als het gaat om natuurrijke kinderopvang. Daar is het beleid dat kinderen 50 procent van de tijd, die ze op de opvang doorbrengen, buiten zijn. Het zou fijn zijn als hier ook in Nederland wet- en regelgeving voor zou komen.

Door: Nationale Onderwijsgids