Normal_tuinieren_groen

Vrijdag 12 december vond de slotbijeenkomst plaats van het Jaar van de Groene Kinderopvang in Kasteel Groeneveld in Baarn. Tijdens de bjieenkomst voor de kinderopvangbranche werd teruggeblikt op een jaar waarin de aandacht voor natuur, duurzaamheid en milieu in de kinderopvang centraal stonden. Het Groene Manifest, met ruim 1400 handtekeningen, werd overhandigd aan Tweede Kamerlid Mona Keijzer, Lex Staal van de Brancheorganisatie Kinderopvang, Marjet Winsemius van organisatie Voor Werkende Ouders en Gjalt Jellesma van ouderorganisatie BoinK. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Het Jaar van de Groene Kinderopvang was een initiatief van Stichting Groen Cement. Met het aanbieden van het manifest hoopt de stichting dat de aandacht voor natuurbeleving en duurzaamheid in de branche van blijvende aard is. Volgens de stichting zorgt de verstedelijking in ons land voor een overdaad aan prikkels voor jonge kinderen. Door natuur en groen terug te brengen in het leven van kinderen hoopt de stichting dit tij te keren. “Wie op jonge leeftijd in contact is met de natuur, zal er later ook goed voor willen zorgen en sneller kiezen voor een duurzamere leefstijl en gezonder voedingspatroon. Natuurbeleving kan dus bijdragen aan oplossingen voor duurzaamheids- en milieuproblemen. De kinderen zijn immers de beslissers van de toekomst”, staat er in het manifest te lezen.

Het manifest doet een oproep aan de politiek en de branche om te blijven investeren in de Groene Kinderopvang. Zo zouden de bestaande regelingen voor groene buitenruimtes en schoolpleinen wat soepeler kunnen en ook het beroepsonderwijs kan een steentje bijdragen door natuurbeleving in het lesprogramma van toekomstige pedagogisch medewerkers op te nemen. De stichting wil er zelf voor zorgen om het onderwerp binnen de belangstelling te houden door vanaf nu jaarlijks een Dag van de Groene Kinderopvang te organiseren. Die zal plaatsvinden op de derde dinsdag van mei.

© Nationale Onderwijsgids