Normal_peuter_spelen_kind_bal_opvang

Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen overgewicht bij kinderen, het opleidingsniveau van hun ouders en de beschikbaarheid van een buitenspeelplaats. Wanneer peuters tussen drie en vijf jarige leeftijd geen toegang hebben tot een tuin of groene ruimte, hebben zij op zevenjarige leeftijd vaker overgewicht dan kinderen die wel een tuin hebben. Het gaat vooral om peuters uit laagopgeleide gezinnen. Dit meldt de Telegraaf.

Onderzoeker Annemarie Schalkwijk concludeert dit. Zij nam de gegevens van bijna 6500 kinderen uit Engeland onder de loep. De kinderen waren allemaal geboren tussen 2000 en 2001 en werden gevolgd in hun jeugd. Toen de kinderen negen maanden oud waren zijn ze onderzocht. Hetzelfde gebeurde toen ze 3, 5 en 7 waren.

Eetgedrag, lichamelijke activiteit en armoede werden onderzocht. Volgens Schalkwijk was het ontwikkelen van obesitas het sterkst afhankelijk van het hebben van een tuin. Geen andere factoren waren zo sterk van invloed op het krijgen van obesitas. Kinderen die overgewicht hebben, worden als volwassene vaak obees.

© Nationale Onderwijsgids