Gratis informatieve cursus over gezond eten

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal obesitas gevallen in Nederland in de afgelopen veertig jaar bijna drie keer zo hoog is geworden. Mariska Rinkel uit Heerhugowaard is diëtiste en lifestylecoach en is begonnen met het aanbieden van gratis cursussen voor gezond eten. Hiermee wil zij meer bewustwording creëren over gezond eten en gezond leven, aldus WEEFF.

Deze cursus is een initiatief dat wordt aangeboden door het platform NH Helpt. Dit platform helpt Noord-Hollanders bij het aanbieden en vinden van hulp in de buurt. Na een aantal cursusbijeenkomsten zul je waarschijnlijk al veel bewuster zijn over gezonde voeding, en waar je op moet letten bij het lezen van bijvoorbeeld voedingsetiketten. 

Cursus concept

De cursus wordt al gegeven in verschillende gemeenten in Noord-Holland, zoals Medemblik en Schagen. Volgens Rinkel is de cursus bedoeld voor iedereen die zijn eigen gezondheid als prioriteit ziet. En dus is het belangrijk dat deelnemers meer over gezonde voeding willen weten. De doelgroepen met interesse kunnen enorm verschillen, van jonge moeders met kinderen tot senioren. "Als je maar geïnteresseerd bent in gezonde voeding,” aldus Rinkel.

De cursus bevat vooral veel informatie en theorie. Er wordt dus niet gekookt, geeft RInkel aan. Tijdens de bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld bezoeken naar de supermarkt gepland, zodat je in de praktijk kan zien wat wel en niet gezond is. Rinkel noemt Pasen een goed voorbeeld, omdat de verleiding dan groot kan zijn om chocolade paaseieren te eten. Ze geeft aan dat je absoluut niet van de eieren af moet blijven. “Het gaat om de balans. Dus gezond eten aan de ene kant, en af en toe eens iets extra’s, dat is helemaal prima.”

Op de website van NH Helpt kan je het aanbod van Mariska Rinkel vinden. Meer informatie over de cursus is ook te vinden op die website, en de cursus is dus gratis.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema