Normal_wereldbol_reizen_internationaal235

Volgens minister Bussemaker van Onderwijs kan Nederland profiteren van de Brexit. Dat zei de minister gisteren op BNR. Nederlandse universiteiten moeten openstaan voor Europese studenten en wetenschappers die vanwege het op handen zijnde vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie niet meer geïnteresseerd zijn in het land. Dit meldt BNR.

Bussemaker zegt op BNR dat Europese studenten en academici, die vanwege de Brexit niet meer naar Groot-Brittannië willen, welkom zijn in Nederland. Hierin liggen wel kansen volgens Bussemaker, maar plaatst daarbij ook een kanttekening: “Het moet altijd inhoudelijk beredeneerd zijn. En niet omdat het ons primair geld in het laatje brengt.” De minister refereert ook nog aan een onderzoek in 2012 dat heeft berekend dat het Nederland 740 miljoen euro oplevert als één op de vijf studenten zou blijven.
 
Bussemaker vindt dat Nederland klaar is voor de komst van meer internationale studenten. Het Nederlands hoger onderwijs staat goed aangeschreven en steeds meer cursussen worden in het Engels gegeven. Daarin is Nederland koploper in Europa. 
 
Om meer internationale studenten te trekken, heeft Bussemaker het plan 'Make it in The Netherlands' gelanceerd. “Het heeft niks met de Brexit te maken, het is al een veel langer lopende ontwikkeling”, aldus de minister. Het plan moet het voor internationale studenten interessant maken om in Nederland te komen studeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids