Normal_werk_studie_studeren_jongeren

De op handen zijnde Brexit heeft mogelijk ook gevolgen voor de universiteiten. Het collegegeld gaat namelijk fors omhoog doordat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt en niet alle Britse studenten kunnen dit betalen. Dit meldt De Gelderlander.

Als de Brexit doorgaat, stijgt het collegegeld voor eerstejaars Britse studenten in Nederland van ruim 2000 euro naar 18.000 euro per jaar. Dat is het collegegeld dat alle studenten van buiten de Europese Unie moeten betalen. 
 
De universiteit Wageningen zou zo’n 60 Engelse studenten zien vertrekken, schat de universiteit in. Is dat nog niet dit jaar, dan wel volgend jaar. De Radboud Universiteit Nijmegen durft nog geen inschatting te maken. Aan deze universiteit studeren wel meer Britse studenten dan in Wageningen, 235 in totaal.
 
Wel is de verwachting dat er in de toekomst allerlei beurzen komen voor Engelse studenten die in de Europese Unie willen studeren. Ook is het mogelijk dat er een verdrag wordt gesloten met Groot-Brittannië wel, waardoor het collegegeld verlaagd kan worden. 
 
Op dit moment zitten ook veel Britse studenten in hun twee, derde of vierde studiejaar. Het is nog niet duidelijk hoe hun toekomst eruit gaat zien. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids