Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt gratis zorgopleiding te duur

Zorgopleidingen gratis maken is een dure en weinig effectieve maatregel om de personeelstekorten aan te pakken, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Eerdere experimenten met goedkopere opleidingen lieten volgens de bewindsman zien dat dit nauwelijks extra studenten trok. Tegelijk wordt veel geld uitgetrokken om het collegegeld te betalen voor studenten die anders ook voor de zorg hadden gekozen. Daarmee reageert Dijkgraaf desgevraagd op een manifest waarin de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN gratis zorgopleidingen bepleit.

"Het is een mogelijk ingrediënt. Maar ik ben zelf wat aarzelend, omdat het echt een hele dure maatregel is, terwijl we ook nog heel veel andere maatregelen tot onze beschikking hebben", zegt Dijkgraaf. De keuze voor een opleiding wordt volgens hem veel meer bepaald door het carrièreperspectief. De demissionair minister vindt het een veel beter idee om de goede baankansen in de zorg meer onder de aandacht te brengen en te zorgen voor goede salarissen en arbeidsvoorwaarden.

Goede ervaring tijdens het stagelopen 

Daarnaast kan volgens de minister nog "veel gewonnen" worden door de opleidingen zelf aantrekkelijker te maken. Hij denkt bijvoorbeeld dat er nog meer kan gebeuren om ervoor te zorgen dat jongeren een goede ervaring hebben als ze stagelopen.

Experiment met halvering van het collegegeld 

Ondanks zijn reserveringen schuift de minister het voorstel niet helemaal aan de kant. Zijn ministerie heeft eerder geëxperimenteerd met een halvering van het collegegeld voor bepaalde opleidingen tijdens een deel van de studie. Maar het effect van volledig gratis opleidingen is nog niet onderzocht en het lijkt Dijkgraaf "best wel interessant" om dat te doen. Het is aan een volgend kabinet om hierover te besluiten als het aan de minister ligt.

Door: ANP