Fysiotherapie-opleiding AVANS+ afgekeurd, diploma is niets waard

De opleiding psychosomatische fysiotherapie bij AVANS+ is duur. Deze opleiding kost 20.000 euro. Vlak voor hun afstuderen kregen de studenten te horen dat de beroepsorganisatie NFP de kwaliteit van de opleiding ondermaats vindt. De opleiding wordt daarom afgekeurd en het diploma van de studenten stelt niets voor. Dat meldt EenVandaag.

Zo’n 20 fysiotherapeuten uit jaargang 2021 hebben als een masterdiploma op zak en willen zich graag specialiseren tot psychosomatisch fysiotherapeut. Dat is een fysiotherapeut die zicht richt op lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening.

AVANS+ is een van de drie onderwijsinstellingen in Nederland die deze specialisatie aanbiedt. De hogeschool werft studenten met een onderwijsmodel dat heel aantrekkelijk klinkt. Studenten hebben namelijk maar een lesdag per maand in Breda en drie dagen per maand moeten ze aan de zelfstudie. De opleiding werkt met het zogenoemde ‘blend learning’. Dat is een combinatie van klassikaal les en online zelfstudie.

Praktische opleiding 

Deze opleiding gaf de belofte dat het allemaal heel praktisch was, zo vertelt een van de studenten. “Praktijklessen zijn er hier alleen helemaal niet.” Tijdens de opleiding gingen de studenten ook helemaal niet op stage.

Studenten zijn zeer ontevreden 

Over de inhoud en de kwaliteit van de opleiding zijn meerdere studenten zeer ontevreden. “Het onderwijs was vreselijk slecht en er ging van alles mis”, zegt een student.

Docenten zijn, volgens de studenten, slecht in het begeleiden van de leerlingen. “Als je een docent vroeg wat je precies moest doen, dan kreeg je de reactie: ‘Jij wil master worden, dan moet je het zelf uitzoeken’.

Zorgen over de opleiding 

De studenten geven aan dat ze de afgelopen jaren zich meerdere keren zorgen hebben gemaakt om hun opleiding. Dat hebben ze ook tegen de docenten en de opleidingsmanager gezegd. Vlak voordat de 20 psychosomatisch fysiotherapeuten in opleiding klaar zijn met hun specialisatie krijgen ze slecht nieuws van de opleidingsmanager. De opleiding heeft een onvoldoende beoordeling gekregen vanuit de NFP.

Studenten zullen na hun afstuderen niet worden toegelaten tot het kwaliteitsregister. Een boze student is er dan ook helemaal klaar mee. “Het vertrouwen in AVANS+ is weg.”

Diploma is niets waard 

Na 3 jaar studeren hebben ze nu een diploma ontvangen dat in de praktijk niets waard is. AVANS+ zorgt ervoor dat ik nu weer een inspanningsverplichting moet leven. En dat zorgt voor stress op mijn werk en bij mijn gezin”, zegt een student.

Een aantal studenten die de opleiding al afgerond hebben hebben niet het idee dat ze met deze kennis het vak kunnen uitoefenen. Acht van de afgestudeerde studenten zijn voorlopig toegelaten tot het kwaliteitsregister. Wel moeten ze verplicht een extra opleiding bij AVANS+ volgen. AVANS+ en het NFP willen niet op de kwestie reageren.

Collegegeld terugbetalen 

Tweede Kamerlid Claire Martens van de VVD wil de Onderwijsminister vragen om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. AVANS+ moet volgens Martens de studenten hun collegegeld terugbetalen. “AVANS+ moet ervoor zorgen dat de fysiotherapeuten hun vak op de juiste manier kunnen uitvoeren.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk