Normal_maxima

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanmiddag een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in het Trippenhuis in Amsterdam. Tijdens haar bezoek sprak Koningin Máxima met wetenschappers en studenten over de gevolgen voor de wetenschap bij een Brexit. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Bij de aankomst in het Trippenhuis werd Koningin Máxima ontvangen door de interactieve robot Leolani. De robot is ontworpen en geprogrammeerd door internationale studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De robot ging in gesprek met Koningin Máxima over internationale uitwisseling van kennis en samenwerking.
 
Vervolgens sprak Koningin Máxima met een aantal studenten en wetenschappers over de gevolgen van een Brexit voor de samenwerking tussen universiteiten, de positie van de wetenschap binnen Europa en het effect van een Brexit op Euroscepsis. Daarnaast sprak het gezelschap ook over de persoonlijke gevolgen. Zo gaven studenten en wetenschappers aan terug te zijn verhuisd naar het Europese vasteland vanwege de onzekerheden. Ook studenten uit het Verenigd Koninkrijk gaven aan niet zeker te zijn van hun positie op de Europese arbeidsmarkt als de Brexit wordt doorgezet. Als voordeel van een Brexit werd aangegeven dat het mogelijk kansen biedt voor Nederlandse universiteiten om meer EU-onderzoeksfondsen te verkrijgen, waar eerder de Britse universiteiten succesvol waren.
 
Hiernaast liet Koningin Máxima zich informeren door wetenschappers uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Onder leiding van de president van de KNAW, Wim van Saarloos, werden onderwerpen als Europese samenwerking en overeenkomsten tussen universiteiten bij een Brexit besproken. Wetenschappers spraken hun zorgen uit over samenwerking op gezamenlijke onderzoeksprojecten. De KNAW hoopt dat de gesprekken tussen Britse en Nederlandse wetenschappers en studenten uiteindelijk leiden tot initiatieven om de impact van een Brexit te verzachten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids