Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Elke ochtend gaan 1.800 leerlingen van Rotterdam Zuid de brug over naar Noord om daar naar de middelbare school te gaan. Deze kinderen komen vooral uit welvarende en hoogopgeleide gezinnen. Er is sprake van segregatie. Vooral bij de vmbo’s in Zuid bestaat de scheiding tussen witte en zwarte scholen. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker praten in 'Kwesties' met leerlingen, docenten en ouders over de segratie. Dit meldt de NTR.

In Rotterdam Zuid is slechts één gymnasium. Andere middelbare scholen met een duidelijk profiel zijn alleen in Noord te vinden, terwijl daar wel behoefte aan is. Dus fietsen deze leerlingen elke dag de brug over.

Om deze verschillen aan te pakken is er een convenant gesloten met de gemeente en drie schoolbesturen. Hierin zijn plannen vastgelegd om de stroom leerlingen over de brug naar Noord te stoppen en de klassenongelijkheid en segregatie in Zuid tegen te gaan. Zo gaan er twee vmbo-scholen fuseren, komt er een maximaal aantal leerlingen per school en komen er scholen met een duidelijker profiel, bijvoorbeeld een Technasium of tweetalig onderwijs. Om deze veranderingen te realiseren is er 130 miljoen gereserveerd om te investeren in dit deel van Rotterdam.

Marianne van den Anker zal met kinderen in gesprek gaan die zelf over de brug reizen om in Noord naar school te gaan. Rob Oudkerk zal met de mobiele studio in Rotterdam Zuid staan om het convenant te bespreken met directeuren van middelbare scholen, de plaatselijke politiek en ouders die ervoor gekozen hebben om hun kind juist in Noord naar school te laten gaan.

Kun je mensen dwingen om hun kinderen in Zuid naar school te laten gaan? Gaat dit de segregatie wel tegen? Zullen de vmbo-scholen uiteindelijk gemengder worden? Is het een goed idee om middelbare scholen een maximaal aantal leerlingen op te leggen? 

Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Uitzending: zondag 25 maart, 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids