Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Het Brabantse ROC De Leijgraaf en nog elf andere scholen gaan voortaan alle leerlingen screenen op depressies en suïcidaliteit. Tijdens het project vullen leerlingen een vragenlijst in en krijgen mentoren een training hoe ze de symptomen kunnen herkennen. In het NPO Radio 1 programma Kwesties discussieert Rob Oudkerk aanstaande zondag met betrokkenen over dit project. Dat meldt NTR.

Heeft het screenen van scholieren wel zin? Durven jongeren wel eerlijk te zijn over hun depressieve gevoelens? En hebben scholen een zorgplicht voor hun leerlingen, of zijn ze juist onderdeel van het probleem?

Het is een belangrijke kwestie, want zelfdoding is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren in Nederland. De wachtlijsten voor jongeren met psychische problemen zijn in de afgelopen jaren flink toegenomen mede door de decentralisatie van de Jeugdzorg.

De volgende gasten zitten zondag bij Rob Oudkerk in de bus: Romein de Klerk (ervaringsdeskundige en schrijver van het boek Romein is niet in een dag gebouwd), Iris Peelen (ervaringsdeskundige), Jean Marie Molina (pedagoog Hogeschool Rotterdam), en Rein van Morselaar (wethouder gemeente Bernheze).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids