Normal_smartphone_telefoon_social_media

Moeten mobieltjes op school verboden worden? Of zijn smartphones juist een verrijking voor de manier van lesgeven? Frankrijk heeft intussen wel een mobieltjesverbod: geen telefoons in de klas en ook niet in de pauze. De Franse regering hoopt daarmee internetpesten terug te dringen en diefstal en geweld onder scholieren te voorkomen. Kinderen kunnen zich nu beter op de les concentreren, is de gedachte. Dit onderwerp komt zondag 16 september aan bod in het radioprogramma Kwesties op NPO Radio 1. Dit meldt omroep NTR.

Is zo’n landelijk mobieltjesverbod eigenlijk ook iets voor scholen in Nederland? Rob Oudkerk gaat met de NPO Radio 1-bus naar Rotterdam en praat met verschillende ouders en docenten.

Docent maatschappijleer Volkan Tasdan wil dat docenten smartphones juist omarmen: het is een middel waardoor kinderen zich kunnen ontwikkelen. Basisschooldocent Duran Renkema ziet in dat er voordelen zijn, maar vindt dat de negatieve kanten veel zwaarder is gaan wegen in de praktijk. “Treiterfilmpjes hebben tot veel delicten in de klas geleid.”

Hoe moeten scholen en docenten de komende jaren omgaan met scholieren die de hele dag aan hun mobiel willen zitten? En wat voor rol hebben ouders hierin? Ook te gast is Naïma Zeijpveld, moeder van vier kinderen en vmbo-docent.

Verder in Kwesties: minder strenge eisen stellen aan beginnende studenten?

Haal je (bijna) alle vakken in het eerste jaar van de hbo- of universitaire studie niet? Dan is de kans groot dat je van de opleiding wordt gegooid met het zogeheten ‘bindend studieadvies’. Tijd om deze maatregel af te schaffen? Als het aan de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ligt wel, omdat het bijvoorbeeld ‘veel stress oplevert’ onder beginnende studenten ‘die nog hun draai moeten vinden’. Marianne van den Anker staat in Den Haag en praat met LSVb-woordvoerder Carline van Breugel.

Ook te gast is expertdocent studiesucces Jean-Marie Molina. Al jaren coacht zij langstudeerders om alsnog hun diploma te behalen. Molina is een grote voorstander van het bindend studieadvies: ‘Een goede student moet die druk aankunnen, zodat die straks ook klaar is voor de grotere druk in het bedrijfsleven.’

Uitzending: zondag 16 september 2018, 20.00 uur, NPO Radio 1.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids