Kwesties is zondag te gast bij Vindicat. Presentratrice Marianne van den Akker spreekt Vindacat-leden op het balkon van de studentenvereniging. Foto:Fruggo (eigen werk) [CC BY 1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/1.0)], via Wikimedia Commons

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop studenten het ouderlijk huis verlaten, is gestegen van 23,6 in 2006 naar 24,8 in 2016. Bijna de helft van de door het kenniscentrum Studentenhuisvesting Kences ondervraagde studenten die thuiswoonden, gaf aan dit te doen vanwege het sociaal leenstelsel. Worden studenten op deze manier niet veel later zelfstandig? En zorgt het leenstelsel er voor dat studenten steeds dichter bij papa en mama een studie zoeken? Dit meldt Omroep NTR.

Rob Oudkerk praat in de bus met zowel thuis- als uitwonende studenten. Word je wel zelfstandig als je op je 28e nog bij je ouders woont? En hoe zit het als je een partner hebt, lig je dan wel lekker in bed met z’n tweeën als pa en ma door de dunne muren mee kunnen luisteren?

Marianne van den Anker praat vanaf het balkon van de Groningse studentenvereniging Vindicat over het bewogen jaar dat de vereniging heeft gehad. Bijna een jaar geleden ging een ouderejaars op het hoofd staan van een aspirant-lid. Letterlijk. Inmiddels heeft Vindicat een nieuwe accreditatie gekregen voor een jaar, onder strenge voorwaarden. Wat gaat de vereniging doen om schoon schip te maken? En is het eigenlijk niet beter om ontgroeningen af te schaffen?

Te gast zijn Stijn Derksen (rector Vindicat), Sabine Koebrugge (voorzitter VVD Groningen) en Bart Beijer (voorzitter personeelsfractie RUG) bij Marianne op het balkon en bij Rob in de bus: Rafaëllo Beentjes (24 en thuiswonend), Linsey Schellaars (28 en een week uitwonend), Jikke van Deelen (fractie-assistent Student en Stad) en Walter van der Kleij (zanger-gitarist).

Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Uitzending: zondag 13 augustus 2017, 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1. Praat mee op Twitter via @kwesties_ntr en gebruik de hashtag #kwesties of bekijk ook onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties.

Onze eigen student-correspondent Rick Veldman heeft ook zo zijn mening over ontgroeningen en de gevolgen van het sociale leenstelsel. Lees zijn nieuwe reeks Rick Redeneert met aflevering 1 over de oorzaak van (te) hoge kamerprijzen in studentensteden, aflevering 2: "Ontgroeningen zijn corporale onzin" en "Het (a)sociale leenstelsel voor studenten" op de Nationale Onderwijsgids.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids